Project I.M.

Ik wil graag in contact komen met ouders van kinderen, jongeren en jongvolwassenen die door zelfdoding om het leven zijn gekomen. Als kunstenaar wil ik een indringend maar mooi portret (olieverfschilderij) maken als eerbetoon aan alle kinderen en jongeren die geen andere uitweg meer zagen dan een einde te maken aan hun leven. Directe aanleiding voor dit project is de recente suïcide van de dochter van een van mijn allerbeste vriendinnen, een ongekend ingrijpend drama.

Met het kunstwerk wil ik tevens aandacht vragen voor betere en meer toegankelijke hulpverlening. Opbrengst van het doek zal voor 50% worden gedoneerd aan 113 Zelfmoordpreventie en voor 50% aan de laatste wens van de dochter van mijn vriendin (het uitstrooien van haar as in Zuid-Amerika, zie gofundme).

Wil je meewerken? Dit kan nog tot uiterlijk 1 augustus a.s.

Mijn doel is om 1 portret samen te stellen uit tientallen foto’s van jongeren die door zelfdoding om het leven zijn gekomen. Om zo tot een nieuw portret te komen van een fictief persoon, een eerbetoon aan alle kinderen die niet meer verder konden.

Ouders zullen mogelijk een heel klein stukje van de door hen ingezonden foto kunnen herkennen; een gelaatstrek, een deel van de kleding, achtergrond, een stukje huid of haar. Vanzelfsprekend ga ik uiterst zorgvuldig om met de ingestuurde, digitale foto’s. Ik gebruik ze uitsluitend en alleen voor bovenbeschreven doel waarbij niemand herkenbaar in beeld wordt gebracht. Na gebruik van de foto’s voor het schilderij, zal ik de foto’s permanent uit mijn bestanden verwijderen. Aan alle inzenders stuur ik tot slot een foto van het schilderij in hoge resolutie, als dank en eerbetoon aan jullie kinderen. Evt. prints van het schilderij zijn te bestellen, waarbij ook weer de volledige opbrengsten gedoneerd worden aan voornoemde doelen.

Het uiteindelijk werk zal een olieverfschilderij zijn van 1 fictieve jongere met als uitgangspunt de woorden zacht, indringend en liefdevol. De stijl zal niet in mijn gebruikelijke donkere en wat meer duistere stijl zijn, maar realistischer en rustiger. De foto’s die hier ter illustratie worden vertoond, zijn niet mijn eigen schilderijen, maar voorbeelden van de stijl en sfeer waarin het samengestelde portret door mij zal worden geschilderd.

Mocht je mee willen werken, dan ontvang ik heel graag voor 1 augustus één of meer foto’s via mail. Het liefst zoveel mogelijk recht van voren, dus met het gezicht richting camera. Foto’s kunnen gemaild worden aan inkebrugman@gmail.com of stel gerust een vraag.

met een warme groet,

Inke Brugman